Serdecznie witamy!

Od lat jesteśmy rolnikami hodującymi krowy mleczne. Jakiś czas temu postanowiliśmy spróbować swoich sił w przerabianiu części naszego mleka.
Produkujemy twarogi i sery z mleka krowiego niepasteryzowanego. Nasze sery z całą pewnością można uznać za wyjątkowe. Sztuką jest tu dobranie mleka, które będzie najbardziej odpowiednie. Całością naszego stada opiekuje się weterynarz, aby każda sztuka była zdrowa. O odpowiednią dawkę pokarmową dba żywieniowiec, a wyniki laboratoryjne pochodzą z mleczarni „Łowicz” oraz z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Jesteśmy serowarami od niedawna. Możemy jednak pochwalić się główną nagrodą w przetwórstwie mlecznym na Festiwalu Smaku w Grucznie: SMAK ROKU 2015 dla sera „Pielgrzym” oraz dwoma wyróżnieniami w tym samym roku dla sera kozieradka z czosnkiem niedźwiedzim. W 2016 roku na owym festiwalu otrzymaliśmy dwa wyróżnienia:

  • SMAK ROKU za ser „Szwajcar Farmerski”
  • GRAND PRIX dla „Gołdy Farmerskiej”.

Na Jarmarku Kujawsko – Pomorskim w 2016 roku zdobyliśmy „Brązowy Rarytas” za ser z czosnkiem niedźwiedzim.
Naszymi serami zainteresował się również Karol Okrasa, który nakręcił w Kosowie jeden z odcinków swojego programu kulinarnego „Okrasa łamie przepisy – Z uśmiechem do sera”.

Mieszkamy w Dolinie Dolnej Wisły w miejscowości Kosowo (gmina Świecie). Chcielibyśmy, aby oprócz mieszkańców okolic, naszymi wyrobami mogli się delektować również inni goście, którzy zechcą odwiedzić nasze gospodarstwo.

 

Serdecznie zapraszamy na naturalne sery – jeden ze sposobów na zdrowe i smaczne życie!
Smacznego!

Korzystając z tej strony zgadza się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close