Serdecznie witamy!
Od lat jesteśmy rolnikami hodującymi krowy mleczne. Jakiś czas temu postanowiliśmy spróbować swoich sił w przerabianiu części naszego mleka.
Produkujemy twarogi i sery z mleka krowiego niepasteryzowanego. Nasze sery z całą pewnością można uznać za wyjątkowe. Sztuką jest tu dobranie mleka, które będzie najbardziej odpowiednie. Całością naszego stada opiekuje się weterynarz, aby każda sztuka była zdrowa. O odpowiednią dawkę pokarmową dba żywieniowiec, a wyniki laboratoryjne pochodzą z mleczarni „Łowicz” oraz z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Jesteśmy serowarami od niedawna. Możemy jednak pochwalić się główną nagrodą w przetwórstwie mlecznym na Festiwalu Smaku w Grucznie: SMAK ROKU 2015 dla sera „Pielgrzym” oraz dwoma wyróżnieniami w tym samym roku dla sera kozieradka z czosnkiem niedźwiedzim. W 2016 roku na owym festiwalu otrzymaliśmy dwa wyróżnienia:
- SMAK ROKU za ser „Szwajcar Farmerski”
- GRAND PRIX dla „Gołdy Farmerskiej”.
Na Jarmarku Kujawsko – Pomorskim w 2016 roku zdobyliśmy „Brązowy Rarytas” za ser z czosnkiem niedźwiedzim.
Naszymi serami zainteresował się również Karol Okrasa, który nakręcił w Kosowie jeden z odcinków swojego programu kulinarnego „Okrasa łamie przepisy – Z uśmiechem do sera”.
Mieszkamy w Dolinie Dolnej Wisły w miejscowości Kosowo (gmina Świecie). Chcielibyśmy, aby oprócz mieszkańców okolic, naszymi wyrobami mogli się delektować również inni goście, którzy zechcą odwiedzić nasze gospodarstwo.